Nyomatékkulcs professzionális beállítása

A nyomatékkulcs elsődleges funkciója a csavarok és anyák feszítése, előlazítása és oldása. A legtöbb nyomatékkulcs valamilyen erőáttételezést használ, hogy segítse a szerelőt a megfelelő eredmény elérésében. Épp ezért a pneumatikus vagy folyadék rásegítős variációkat egyszerűen tudja használni bárki. Az igazán ragadós rögzítéseket is viszonylag gyorsan tudjuk ezzel az eszközzel feloldani.

Azokban az esetekben, amikor a szerelőnek hivatásos szervizben kell dolgoznia elkerülhetetlen lesz, hogy az autógyárak elvárásainak megfeleljenek a szerszámok. Bármilyen egyszerű eszköznek is tűnik a nyomatékkulcs, még ez is kalibrálásra, beállításra szorul bizonyos időközönként. Az anyacégek általában megadnak egy rendszeres időpontot, amikor érdemes elvégezni az eszközök felülvizsgálatát.

A problémát egy nyomatékkulcs esetében az erő kifejtést segítő belső rugó (torziós) elemernyedése, lazulása, kimozdulása, repedése vagy bármilyen egyéb sérülése okozhatja. Ilyenkor vagy nem működik megfelelően az eszköz segítőfunkciója, amit puszta tapintással is érzékelhet a profi szakember. De az is előfordulhat, hogy a megfelelően működő és elromlott nyomatékkulcs között csupán egy kis eltérés van, amit emberi érzékekkel nem tudunk kiszúrni. Épp ez az eltérés jelentheti a különbséget a biztonságos vezetés és egy baleset között.

Ha pontosan tudni akarjunk, hogy hogyan történik a nyomatékkulcs kalibrálás akkor érdemes elolvasni a Tools Control cikkét. Ugyanennél a vállalatnál nemcsak a nyomatékkulcs, de bármilyen autószervizben használatos eszköz kalibrálását, felülvizsgálatát vagy hitelesítést tudják elvégezni.

nyomatékkulcs kalibrálás

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s